Kako pravilno skrbeti za kožo v zimskem času?

Kako pravilno skrbeti za kožo v zimskem času?

Med zimskimi meseci se koža sooča z številnimi izzivi, na katere se mora prilagoditi. S prilagojeno nego kože pozimi pa lahko ohranjamo zdravo kožo skozi najhladnejši del leta.

Pozimi moramo še bolj pozornost namenjati vlaženju kože kot v drugih letnih časih. Verjetno ste že imeli težave s "zimsko" kožo. Suhost, razpokanost, občutljivost - vse to nas spominja, da moramo koži nameniti nekaj dodatnega časa. Kaj imamo na voljo za zaščito in nego kože v zimskih mesecih?

 

Kako temperature pozimi vplivajo na našo kožo?

Pozimi se koža sooča z mnogimi izzivi, na katere se mora prilagoditi. Mrzel zrak, nizka vlažnost in ogrevanje prostorov lahko povzročijo suho in dehidrirano kožo.

Suhi zrak in nizka vlažnost lahko kožo odvzameta naravna olja, kar povzroči suhost, luskanje in draženje. Mrzli vetrovi in nizke temperature pa lahko poškodujejo zaščitno pregrado kože, kar poveča občutljivost in tveganje za draženje in vneto kožo.

S prilagojeno nego kože pozimi pa lahko ohranjamo zdravo kožo skozi najhladnejši del leta. Pravilno čiščenje in vlaženje pomagata ohranjati zdravo kožo vse leto.

Nega kože je ključen del ohranjanja celotnega zdravja in dobrega počutja. Pomaga preprečevati in zdraviti različne težave in bolezni kože ter upočasnjuje proces staranja kože. Pravilna nega kože zahteva redno rutino čiščenja, pilinga odmrlih kožnih celic, toniranja in vlaženja kože, da jo ohranimo zdravo in sijočo.

Katere izdelke naj vključimo v nego kože pozimi? Za pravilno nego kože pozimi je pomembno slediti redni negi kože in uporabljati izdelke, ki kožo vlažijo in ščitijo. To lahko vključuje nežen čistilni gel, piling, tonik in bogato vlažilno kremo. Poleg tega je pomembno zaščititi kožo pred vplivi okolja z uporabo vlažilne kreme s sončno zaščito.

Vlažilna krema za obraz
Dobra vlažilna krema za obraz je ključna za ohranjanje vlažnosti kože med zimskimi meseci je ključnega pomena. Ker je koža naravno bolj nagnjena k suhosti in draženju pozimi, priporočljivo je izbrati vlažilno kremo za obraz, ki vsebuje hialuronsko kislino, molekulo, ki fizično veže vodo v koži.

Koža, ki vsebuje dovolj hialuronske kisline, izgleda sveže, polnejše in mladostnejše. Mlada koža proizvaja veliko hialuronske kisline, ki je vezana na kolagen. S staranjem začnemo izgubljati kolagen in hkrati izgubljamo tudi vezano hialuronsko kislino.

Obrazni serum
Obrazni serum je lahko koristen tudi za nego kože pozimi, saj vsebuje veliko več aktivnih sestavin kot obrazne kreme same. To pomeni, da imajo obrazni serumi veliko močnejši in globlji učinek na kožo.

Vendar je pomembno vedeti, da obrazni serum ne nadomešča dnevnih ali nočnih krem, temveč zgolj dopolnjuje delovanje drugih izdelkov za nego kože.

Pri izbiri obraznega seruma je pomembno vedeti, kateri težavi kože želite nasloviti. Na primer, serum z vitaminom C lahko pomaga posvetliti pigmentne madeže, izboljšati ten kože in zaščititi kožo pred škodljivimi vplivi okolja, hkrati pa zagotavlja potrebne maščobe, ki jih koža pogosto primanjkuje med hladnejšimi meseci.

Piling
Piling je pomemben del zimske nege kože za vse tipe kože. Pozimi se na koži kopičijo odmrle kožne celice bolj kot poleti, kar povzroča neenakomeren ten in hrapavost kože. Izberite nežen kemični piling, saj trdi (mehanični) pilingi lahko odstranijo naravna olja in pustijo kožo suho in draženo.

Čistilo
Čiščenje je eden najpomembnejših korakov v zimski negi kože, vendar pogosto prejme najmanj pozornosti. Za zelo suho ali občutljivo kožo se lahko izognete umivanju celotnega obraza in namesto tega izberete nežno micelarno vodo ter bombažne blazinice za odstranjevanje nečistoč s kože.

Za druge tipe kože je pomembno uporabljati čistila, kot je MSM Foamer, ki ponuja nežnejši in bolj negovalen pristop k čiščenju. Enkrat na teden lahko v svojo nego kože vključite tudi masko za dodatno hranjenje in čiščenje.

Balzam za ustnice
Balzam za ustnice je ključen del vsakodnevne zimske nege kože, saj so ustnice še posebej nagnjene k suhosti med hladnejšimi meseci. Izberite nežen balzam za ustnice z naravnimi sestavinami, ki bodo negovali in vlažili vaše ustnice, ter vam pomagali preprečiti razpokane ustnice.

Zaščita pred soncem
Zaščita pred soncem je najpomembnejši korak v negi kože v vseh letnih časih. Obdobje, ko smo nanašali sončno kremo samo na obraz in telo na plaži, je že zdavnaj minilo. Sončni žarki lahko kožo poškodujejo tudi takrat, ko sonce ni vidno na nebu. Posebno pozornost namenite zaščiti pred soncem na višjih nadmorskih višinah in na smučiščih. Izberite vlažilno kremo s sončno zaščito z visokim faktorjem in jo večkrat na dan ponovno nanesite, če ste izpostavljeni soncu dalj časa.

S temi nasveti za nego kože pozimi lahko poskrbite, da bo vaša koža ostala navlažena in negovana skozi celotno zimsko obdobje. Če imate vprašanja o tem, katere elemente vaše nege kože je treba spremeniti, da izboljšate videz kože, vam priporočamo posvet s certificiranim dermatologom.

Kaj je treba upoštevati pri izbiri izdelkov za nego kože? Različni tipi kože imajo različne potrebe, zato je pomembno izbrati izdelke za nego kože, ki ustrezajo vašemu specifičnemu tipu kože. Na primer, ljudje z mastno kožo naj izberejo izdelke, ki niso bogati z volatilnimi maščobami in ne povzročajo zamašitve por, medtem ko naj tisti z suho kožo iščejo izdelke, ki vlažijo in negujejo kožo. Če veste, da imate občutljivo kožo, bodite previdni pri novih izdelkih, saj lahko tudi izdelki z naravnimi sestavinami povzročijo alergijsko reakcijo. Izdelek nanesite na majhen predel kože pri prvem nanosu in opazujte odziv kože.

 

Zimska nega kože

Nasveti za nego kože pozimi:

Prhajte se s toplo vodo
Čeprav je v zimskem času vedno mamljivo zvišati temperaturo vode med prhanjem, vroča voda lahko izsuši kožo. Poskusite zmanjšati temperaturo vode, da preprečite poškodbe kože. Pri umivanju obraza se izogibajte uporabi vode pri isti temperaturi kot pri prhanju - raje uporabite mlačno ali hladno vodo za čiščenje, da preprečite rdečico ali draženje kože. Ta nasvet velja skozi vse leto, ne le pozimi.

Če je vaša koža zelo suha ali ste nagnjeni k ekcemom, se izogibajte dolgemu namakanju v vodi. Če si še vedno želite privoščiti nekaj trenutkov v kadi, dodajte vodo ovsene kosmiče. Oves je naravno koloidno sredstvo, kar pomeni, da ima odlične protivnetne in hidratantne lastnosti, zaradi česar je odličen dodatek k zimski negi kože.

Po namakanju se stuširajte in kožo vlažite z losjonom za telo z hialuronsko kislino, ki vsebuje naravne sestavine, ki bodo nahranile in navlažile vašo kožo, z dodanim MSM za tiste z zelo občutljivo kožo.

Uporabljajte vlažilnik zraka
Sušen in vroč zrak, ki ga povzroča ogrevanje v prostorih, lahko privede do brezživčne in dehidrirane kože. Zlasti prisilno ogrevanje lahko močno izsuši kožo. Z uporabo vlažilnika zraka v prostoru, ki ga najpogosteje uporabljate v svojem domu, lahko povečate vlažnost zraka okoli vas in tako pomagate ohranjati hidracijo kožne pregrade.

Suho krtačenje kože
Oblačenje v težje plasti oblačil lahko zmanjša vlažnost, ki jo koža prejme iz zraka, in zgornje plasti oblačil lahko nežno drgnejo ob koži, kar povzroča suhost in luščenje. Da bi temu pomagali, vključite suho krtačenje kože v svojo rutino nege kože.

Suho krtačenje kože je postopek, ki vključuje uporabo posebne krtače za masažo kože, običajno pred prhanjem.

Suho krtačenje:

  • Izboljšuje prekrvavitev: Suho krtačenje pomaga spodbujati prekkrvavitev, kar lahko prispeva k boljšemu pretoku krvi in svežemu, zdravemu videzu polti.
  • Odstranjuje odmrle kožne celice: Suho krtačenje pomaga odstraniti odmrle kožne celice in spodbuja nastajanje novih, svežih kožnih celic.
  • Spodbuja tvorbo kolagena: Suho krtačenje lahko spodbuja tvorbo kolagena, kar pomaga ohranjati elastičnost in prožnost kože.

S temi nasveti za nego kože pozimi lahko poskrbite, da bo vaša koža ostala navlažena in negovana skozi celotno zimsko obdobje. Če imate kakršnakoli vprašanja glede prilagajanja svoje nege kože za izboljšanje videza kože, priporočamo posvet s certificiranim dermatologom.

Opomba: Pred uporabo novih izdelkov ali izvajanjem novih postopkov nege kože se posvetujte z dermatologom ali strokovnjakom za nego kože, še posebej, če imate posebne zdravstvene ali kožne težave.

Več zapisov