Dejavniki, ki vplivajo na zmanjšanje kolagena v telesu

Dejavniki, ki vplivajo na zmanjšanje kolagena v telesu

Kolagen je glavna sestavina kože in vezivnega tkiva ter predstavlja do 70% obeh. Normalen proces staranja se začne, ko zaloge kolagena v našem telesu začnejo upadati. Razgradnja kolagena se običajno začne v tridesetih letih, vendar se lahko zaradi okoljskih dejavnikov to zgodi hitreje ali prej.

Kaj je kolagen? Kolagen je najpogostejša beljakovina v našem telesu, ki jo s staranjem začnemo izgubljati. Po 25. letu začnemo izgubljati približno 1% kolagena na leto. Vloga kolagena v telesu je ključna, saj pomaga pri razvoju organov, celjenju ran, obnavljanju tkiv, obnovi roženice, negi dlesni in lasišča. Kolagen lahko štejemo za "lepilo", ki ohranja naše telo skupaj, saj je odgovoren za stabilnost in moč tkiv.

Izguba kolagena se kaže kot:

  • Slabše delovanje mišično-skeletnega sistema (togost)
  • Pojav gubic, celulita, suhe kože
  • Pomanjkanje sijaja na laseh in koži
  • Motnje v sintezi kolagena se lahko pojavijo tudi ob kroničnem preobremenjevanju (fizična aktivnost, vrhunski šport). Pri ženskah se zaradi zmanjšanih ravni estrogena kolagen še bolj zmanjša med menopavzo in po njej.

Da bi preprečili ali upočasnili zmanjšanje kolagena v telesu, ga moramo nadomestiti.

Kaj vpliva na razgradnjo kolagena?
Dejavniki, ki pospešujejo pomanjkanje kolagena v telesu:

Staranje: Izguba kolagena zaradi staranja se imenuje intrinzično staranje kože. Vse druge vzroke izgube kolagena lahko uvrstimo v ekstrinzično staranje kože.
Intrinzično staranje kože je neizogiben posledica življenja. Prvi znak staranja kože je izguba mladostnega "sijaja", ki ga imate v najstniških in zgodnjih dvajsetih letih. Sledi mu povečana suhost kože, tanjšanje kože in pojav drobnih linij, ki se sčasoma preoblikujejo v gube, saj se kolagenske zaloge izčrpavajo, koža pa izgublja elastičnost.

Zmanjšanje kolagena v bistvu pomeni tanjšo kožo, zaradi česar je bolj dovzetna za različne znake staranja.

"Mlada" koža je sestavljena iz 80% kolagenskega tipa I in približno 15% kolagena tipa III. S staranjem se sposobnost sinteze kolagena zmanjšuje, kolagenski vlakna postajajo debelejša in krajša. To vodi v izgubo kolagena tipa I. Posledično se razmerje med različnimi tipi kolagena v koži spreminja.

Gostota kolagena in elastina v usnjici se zmanjšuje, kar vpliva na strukturo in elastičnost kože. Koža ne more več ohranjati svoje oblike in ne more "tesno" prilegati obrazu, postane bolj ohlapna, pojavijo pa se tudi drobne gubice.

Poškodbe zaradi UV-žarkov (imenovane tudi fotostaranje) so eden glavnih dejavnikov, ki pospešujejo razgradnjo kolagena v telesu. Poškodba zaradi UV-žarkov je glavni vzrok izgube kolagena v koži, kar predstavlja 80-90% pojavov staranja kože. Izpostavljenost UV-žarkom:

Zmanjšuje sintezo kolagena v telesu
Povečuje razgradnjo kolagena preko matriksnih metaloproteinaz (MMP) in drugih proteaz v koži (proteaze so encimi, ki razgrajujejo beljakovine, kot sta kolagen in elastin)
Zaradi UV-žarkov se v telesu poveča količina prostih radikalov kisika. Naše telo se lahko naravno brani pred prostimi radikali z antioksidanti, vendar le do določene meje. Ko je prostih radikalov preveč, antioksidanti ne morejo več odstraniti presežka prostih radikalov.
Stres: Raziskave so potrdile, da je koža, naš največji organ, organ, ki čuti stres. Ponavljajoči se kratkoročni stres vodi v proizvodnjo reaktivnih kisikovih vrst (ROS) / prostih radikalov in zmanjšanje zalog antioksidantov. Kronični stres povzroča kronično disfunkcijo imunskega sistema, povečano tvorbo prostih radikalov in poškodbe DNA, kar je znano kot vzrok za staranje kože.

Natančni mehanizmi še niso v celoti razumljeni, vendar zmanjševanje stresa pomaga upočasniti tempo staranja kože in zmanjšuje upadanje kolagena.

Kako zmanjšati upadanje kolagena v telesu?

Zaščita pred soncem: Najboljša zaščita pred soncem je še vedno uporaba sončne kreme. Kot je bilo že omenjeno, so prosti radikali, ki jih sprošča UV-žarčenje, zelo škodljivi ne le za zdravje kože, temveč tudi za celotno telo. Z vsakodnevno uporabo vlažilne kreme za obraz z zaščitnim faktorjem (SPF) zmanjšate tveganje za:

- Sončne opekline
- Prezgodnje staranje kože
- Razvoj kožnega raka
- Poškodbe kože zaradi sonca (hiperpigmentacija)

Poskrbite, da boste vsak dan uporabljali sončno kremo. UV-žarki so prisotni skozi vse leto, tudi ko je oblačno in temperature padejo pod ledišče. UVA-žarki (ki so glavni vzrok staranja kože) prodrejo tudi skozi steklo.

Dnevna uporaba kreme za obraz z zaščitnim faktorjem je najpomembnejši korak za lepo, mladostno in zdravo kožo. Redno nanašanje sončne kreme bo preprečilo prekomerno tvorbo prostih radikalov v telesu, s tem pa tudi zaščitilo kolagen, ki se naravno zmanjšuje s starostjo.

Zdrav življenjski slog: Zdrav življenjski slog ni pomemben samo za upočasnitev zunanjega staranja, temveč velja tudi za druge vidike zdravja. Z uravnoteženo in raznoliko prehrano boste poskrbeli, da bo zdrava ne samo vaša koža, temveč tudi celotno telo.

Čeprav mnogi kolagen hvalijo le kot "lepotni" dodatek, je kolagen veliko več kot to. Gre za beljakovino, ki se nahaja po celem telesu in je odgovorna tudi za pravilno delovanje mišično-skeletnega sistema.

Poleg uravnotežene prehrane in zadostnega vnosa je pomembno tudi upravljanje stresa. Zmanjšanje stresa je ključnega pomena v boju proti prezgodnjemu staranju kože in zmanjševanju kolagena.

Vemo, da dober spanec, preživljanje časa v naravi in druženje s prijatelji pomagajo zmanjšati stres. Na to seznam bi dodali še izogibanje onesnaženemu zraku in nikakor ne kadite. To so odlične življenjske izbire za vaše celotno zdravje, in če preprečevanje upadanja kolagena v koži predstavlja razlog za reči "da", je to resnična osebna zmaga na področju dobrega počutja!

Dodatki kolagena: Dokazano je, da dodatki kolagena, zlasti hidrolizirani dodatki kolagena, spodbujajo proizvodnjo kolagena.

Neodvisni inštitut je izvedel randomizirano, dvojno slepo, placebo-kontrolirano klinično študijo na osnovi formulacije Kolagen Shot. V študiji je sodelovalo 107 žensk, starih od 40 do 65 let. Cilj študije je bil preučiti učinkovitost izdelka pri spodbujanju sinteze kolagena in elastinskih vlaken v usnjici kože.

Po 12 tednih uživanja formulacije, ki vsebuje 5000 mg kolagenskih peptidov, 1500 mg MSM in vitamin C, so rezultati pokazali:

- 20% izboljšanje gostote usnjice
- 3,6% izboljšanje debeline usnjice
- 32% izboljšanje hidracije kože
- 12% izboljšanje teksture kože
- 14% zmanjšanje globine gubic in 12% zmanjšanje volumna gubic

Hidrolizirani dodatki kolagena so narejeni iz kolagenskih peptidov, ki so krajše verige aminokislin in sestavljajo kolagen, vendar so dovolj majhni, da jih telo lahko enostavno absorbira. Hidrolizirani kolagen se lahko zlahka absorbira in kroži po telesu, se kopiči tam, kjer ga telo najbolj potrebuje.

Dodatki kolagena lahko pomagajo nadomestiti izgubljeni kolagen v telesu in spodbuditi sintezo novih kolagenskih vlaken, kar lahko prispeva k ohranjanju zdrave ravni kolagena v telesu.

V kombinaciji s sončno zaščito, zdravim življenjskim slogom in obvladovanjem stresa lahko dodatki kolagena pripomorejo k zmanjšanju upadanja kolagena v telesu in ohranjanju zdravja kože ter drugih tkiv. Pri izbiri dodatka kolagena je pomembno izbrati kakovostne izdelke, ki so preizkušeni in dokazano učinkoviti.

Na koncu je skrb za kolagen v telesu pomembna ne le za zdravje kože, temveč tudi za splošno zdravje in dobro počutje. Z vzdrževanjem zdravih navad in uporabo ustreznih metod za ohranjanje kolagena lahko poskrbimo za vitalnost našega telesa in kože skozi vse življenje.

Več zapisov